برق ساختمان
برق ساختمان
برق را می توان یکی از مهم ترین و اصلی ترین بخش های ساختمان معرفی کرد که از اهمیت بسیار بالایی برخودار می باشد. برق ساختمان در هر ساختمانی که در دست احداث می باشد به گروه های متفاوتی چون سیم کشی برق ساختمان، سینمای خانگی و سیستم های شبکه ی کامپیوتری، لوازم با نصب دائم و قابل حمل، روشنایی سیستم های توزیع، تلفن، گرمایشی یا سیستم کنترل تهویه و… تقسیم می گیردد که روش کار هر کدام جدا از دیگری می باشد.
ما در این صفحه از وب سایت رسمی کارشه اطلاعات دقیق و کاملی در رابطه با برق ساختمان برای شما عزیزان جمع آوری کرده ایم؛ همچنین شما می توانید کلیه امور برق کشی ساختمان تان را با خیالی آسوده به تیم مجرب ما بسپارید. همراه ما باشید تا این اطلاعات رابطور دقیق و کامل بیاموزید.
استاندارد های برق ساختمان
برق کشی ساختمان در نگاه اول شاید ساده به نظر برسد؛ اما در واقعیت اینگونه نبوده و کار بسیار پیچیده و دشواری می باشد. برق ساختمان نیز همچون هر کار سخت دیگر دارای استاندار های خاص خود می باشد.
استاندارد های برق ساختمان به مجموعه ای از قوانین گفته می شود که سبب حفظ کیفیت و ایمنی برق در ساختمان می گردد. بطور کلی قوانین برق ساختمان در هر کشور با کشور دیگر متفاوت می باشد اما هدف تمامی قوانین حفظ ایمنی در برابر انرژی برق می باشد.
در کشور عزیز ما ایران استاندارد های برق ساختمان مطابق مبحث 13 مقررات ملی ساختمان و استانداردهای بینالمللی IEC تدوین شده است. که ما در این بخش به مهم ترین و اصلی ترین استاندار ها اشاره می کنیم.
اصلی ترین استاندار های برق ساختمان عبارتند از:
- استاندارد IEC 61140 به حفاظت در برابر شوک الکتریکی می پردازد.
- استاندارد IEC 60364 برای سیستم های برق ولتاژ پایین در ساختمان ها را ارائه می دهد.
- استاندارد IEC 60529 به درجه حفاظت تجهیزات برقی در برابر نفوذ آب و گرد و غبار می پردازد.
- استاندارد IEC 60898 درباره کلیدهای مینیاتوری می باشد.
- استاندارد IEC 61008 به حفاظت جان در برابر انرژی برق می پردازد.
- و …
برق ساختمان یا سیمکشی ساختمان چیست؟
شاید برای شما هم سوال باشد که برق کشی یا سیم کشی ساختمان چیست؟ در پاسخ به این سوال باید گفته شود که برق کشی یا سیم کشی ساختمان در واقع ساخت یک سیستم الکتریکی بوده که سبب انتقال انرژی برق و استفاده از آن در سرتاسر ساختمان می شود.
با استفاده از برق کشی ساختمان کلیه بخش های ساختمان دارای انرژی برقی بوده و شما می توانید با استفاده از پریز برق موجود در ساختمان در وجود برق بدون هیچ دردسری بهره مند شوید.
برق کشی ساختمان چگونه صورت می گیرد؟
همانطور که در ابتدای مقاله مطالعه کردید برق کشی یکی از اصلی ترین و مهم ترین بخش های ساختمان است که باید به درستی صورت گیرد؛ در غیر اینصورت ممکن است سبب ایجاد خطرات جدی نظیر آتش سوزی شود. مراحل برق کشی ساختمان عبارتند از:
اولین و اصلی ترین مرحله در برق کشی ساختمان برنامه ریزی و طراحی سیم کشی می باشد. در این مرحله محل قرارگیری پریزها، سوئیچها، و لوازم برقی، انتخاب نوع کابلها و سیمها، محاسبه بار الکتریکی، مشخص کردن موقعیت تابلو برق و انتخاب سیستم زمینسازی صورت می گیرد.
این مرحله که بسیار حساس بوده لازم است توسط مهندس برق که نسبت به نیاز های ساختمان شناخت دارد پیاده سازی شود.- انتخاب تجهیزات مرحله بعدی برق کشی ساختمان می باشد. هنگامی که تعیین محل های نصب تجهیزات، باید کابل ها، سوئیچ ها، پریز ها، تابلو ها و سایر قطعات مورد نیاز به پایان رسید نوبت به انتخاب تجهیزات است که لازم است بر اساس استانداردهای ایمنی و نیاز ساختمان صورت گیرد.
از مهم ترین پارامتر های برق کشی ساختمان می توان به نوع کابل ها، اندازه کابلها و شاخههای مدار اشاره کرد. - پس از گذراندن مراحل فوق نوبت به اجرای سیمکشی می رسد. در این مرحله گودبرداری و حفر مسیر سیمها برای محل قرار گیری سیم ها، نصب لولههای PVC یا فلزی برای محافظت از سیم ها و نصب جعبهها و پریزها صورت می گیرد.
- بعد از آنکه اجرای سیم کشی به پایان رسید لازم است تمام مدارهای مختلف ساختمان به تابلو برق اصلی متصل شوند. این مرحله از حساسیت بسیار بالایی برخودار بوده و لازم است فرد مجربی آن را انجام دهد. زیرا تابلوی برق همچون قلب در بدن انسان بوده و به صورت مرکزی همه تجهیزات برقی را مدیریت میکند.
- از دیگر مراحل مهم و حساس در برق کشی ساختمان می توان به ارت یا همان زمین سازی اشاره کرد. سیستم ارت سبب انتقال برق اضافه به درون زمین می شود و از اتفاقاتی نظیر برق گرفتگی و آتش سوزی جلوگیری می کند. سیستم ارت به تجهیزات مناسب خود مثل میله های مسی نیاز دارد.بعد از آنکه 5 مرحله فوق به اتمام رسید نوبت به آزمایش سیستم الکتریکی می باشد.
- در این مرحله ابتدا لازم است بررسی شود که سیم ها عایق بندی شده اند و جریان غیرمجاز از آن ها عبور نمیکند. بعد از آن لازم است سیستم آرت را مورد بررسی قرار دهید. و در نهایت نیز مطمئن شوید که عملکرد هر یک از دستگاه های متصل به سیستم برق بصورت دقیق و سالم اتفاق می افتد.
- در پایان نیز وقتی از تمامی آزمایش ها جواب مثبت دادند بهتر است روی کار را با استفاده از مصالح ساختمانی بپوشانید تا هم ظاهر زیبایی داشته باشند و هم اینکه ایمنی ساختمان شما برقرار گردد.
نتیجه گیری
همانطور که در بخش فوق گفته شد برق ساختمان یکی از اصلی ترین و مهم ترین اجزای ساختمان بوده که از اهمیت بسیار بالایی برخوردار می باشد. از آنجا که انرژی برق یک انرژی خطرناک بوده و ممکن است صدمات جبران ناپذیری را به افراد و ساختمان وارد کند نیاز است در حین کار از استاندارد های تعریف شده استفاده شود.
در صورتی که برق کشی ساختمان دارید و نمی دانید که اینکار را چگونه انجام دهید تنها کافیست با کارشناسان ما در کارشه ارتباط برقرار کرده و برق کشی ساختمان را با خیالی آسوده به ما بسپارید.